Kunhegyesi Állatvédők

"Ha magadhoz veszel egy éhező kutyát és jólétet biztosítasz neki, nem fog megharapni. Ez az alapvető különbség ember és kutya között." /Mark Twain/

Kutyát találtam! Mit tegyek???  

Szinte naponta teszik fel nekünk ezt a kérdést. Egy kis segítséget szeretnénk nyújtani ezzel kapcsolatban mindenkinek: Nézzük meg a kutyust, mennyire sovány, csatakos, koszos, tépett a bundája! Amennyiben "jó húsban van" nincs lesoványodva és nincs a szőre rossz állapotban, ne szedjük össze azonnal, mert lehet, hogy csak pár perce szökött el otthonról. Ilyen esetekben gyakran maguktól is hazamennek egy-két órán belül, vagy a gazdi indul a keresésükre és megtalálja őket. Kivétel ez alól, ha jó állapotú az eb ugyan, de forgalmas út közelében van, ahol esetleg elüthetik az autók.

Ha úgy találjuk, hogy már napok óta kóborolhat, értesítsük a legközelebbi alapítványt, mondjuk el, pontosan hol a kutyus, hogy néz ki, van-e valamilyen sérülése, mennyire barátságos. Ne etessük meg azonnal, hiszen a kiérkező önkéntesek legkönnyebben valamilyen finom falat segítségével tudják befogni. Ne hagyjuk magára, míg meg nem érkezik a segítség és vegyünk részt a befogásban! Ha pici kölyköket találunk, azokat azonnal gyűjtsük össze! Nyilvánvalóan egy valaki számára "feleslegessé vált" alomról van szó. Ezeknek a kiskutyáknak még naponta háromszor kell enni legalább! Ha magukra hagyjuk őket, élelem és víz nélkül, 24 óra alatt legyengülhetnek és kiszáradhatnak annyira, hogy az életükbe kerülhet! Ne sajnáljuk rá az időt, szedjük össze mindet azonnal, értesítsük az állatvédőket! Ezeknek a kiskutyáknak az elhelyezése bár nem egyszerű... ritkán okoz gondot az alapítványoknak

Ha bárhol szemtanúi vagyunk annak, hogy akár kölyköket, akár felnőtt kutyákat dobnak ki autóból, írjuk fel azonnal a rendszámot és az autó tipusát, színét. Jelentsük ezt a legközelebbi alapítványnak, akár névtelenül is! Ez ma Magyarországon az állatvédelmi törvény megsértését jelenti! A kidobott állatot pedig semmi esetre se hagyjuk magára! Képzeljük csak el, mennyire rémült lehet, a pici a mamája nélkül, a felnőtt kutyus pedig anélkül az ember nélkül, akit szegény jóhiszeműen és bizalommal a gazdájának hitt!

"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél." - A. Saint Exupery   

Mit ne tegyél?

– Ne fordítsd el a fejed!  

Rossz hírem van. Magyarországon nincs olyan profi állatvédelem, mint amit a tévében látni. Nem lehet sehol bejelenteni, hogy itt és itt van egy kutya, jöjjenek, vigyék el, mert legfeljebb az ebrendészeti telepre (sintértelep) viszik, ahol bizony bárhogy is azsúrozzák és színezik, az állatot túlaltatják.

10 fontos teendő, ha kóbor kutyát találsz!

Magyarországon általában úgy van, hogy a menhelyeken szintén nem nagyon van hely, de ha mégis, akkor egyedül te tudod bevinni oda az állatot Szállj fel a buszra, villamosra, ülj a kocsidba és vidd el. Ennyi időt és pénzt áldozhatsz egy életért…A menhelyeknek nem nagyon van kapacitásuk és pénzük állatot begyűjteni. Ezt néhány önkéntes végzi, akik ugyanolyan kutyakedvelő emberkék, mint Te. Ők is hazaviszik, majd gazdát keresnek az állatkának. Ezt te is megteheted, kifogások gyártása és keresése helyett.

Ha haza tudod vinni, akkor irány az állatorvos! Nézesd meg, hogy van-e chip a kutyában, lehet, hogy hamarabb meglesz a gazdija, mint gondolnád, mert benne van az adatbázisban. Jó esetben robog a kutyájáért és köszönethalmokkal terít be.Az állatorvos oltást fog adni a kutyának – ez első nekiugrásra pénzbe kerül! Ne felejts plakátolni az állatorvosnál is!

Ha befogtad a kisállatot, tudnod kell, hogy nem egyszerű a dolgod.Két fontos teendőd van. Az egyik, hogy keresni kezded a gazdáját, a másik, hogy befogadót keresel neki.

Plakátolj! Ne csak ott plakátolj, ahol a kutyát találtad, hanem messzebb is. Készíts fotót a kutyáról, csinálj több  példányt a plakátból és kérd meg a környék minden boltosát, hogy rakják ki, ragassz tele minden villanyoszlopot. Gyakran ezeket a plakátokat naponta leszedik, tehát néha meg lehet ismételni. Igen, ez fárasztó munka. Igen, az állatvédők is ezt csinálják, szervezetten.     

Fotózd le az állatot állva, ülve, csak a pofiját, a jellemző jegyeit– a képekből készíts összeállítást esetleg egy külön blogoldalra is feltöltheted őket. (Részletes leírással!) A képek legyenek színesek és normálisan mutassák a kutyát, hogy rá lehessen ismerni. Legyen lép egy emberi láb mellett, vagy autó mellett, hogy viszonyítani lehessen a kutya méreteit.   

A weben készíts egy blogoldalon, vagy egy állatmentő oldalon egy részletes leírást melyben a kutya megtalálásának, összes ismérvének felsorolása szerepel Nem hátrány, ha van benne némi szívhez szóló szöveg – az bejön! Mindenképp legyen ott a DÁTUM!  

Mi legyen a plakáton? A kutya fotója, valamint egy rövid összefoglaló arról, hogy hol találtad, hogy milyen gazdihoz ajánlod és mit kell tudni a kutyáról.  

Netezz! Hirdesd!Kutasd fel az összes kutyás fórumot, kérj segítséget az állatvédőktől és hirdessétek a kutyát minél több állatos oldalon, iwiw-en, facebook-on.  

Kérd meg az összes ismerősödet, hogy segítsen. Egy talált kutya kiváló szociális háló foltozó eszköz  ugyanis kiviláglik, ki az aki figyel a kéréseidre. A szomszédság, a postás bácsi, az újságos néni, a reggelről ismerős beszélgetős buszsofőr, a pénztáros néni a sarki boltban – mindenki, aki sok emberrel találkozik, hirdetheti az igét! Sokan örömmel meg is fogják tenni!       

A talált kutyát nagyon könnyű megszeretni – sokan ezért félnek magukhoz venni, mert józan ésszel átlátják, hogy túlzott vállalás volna egy második – harmadik kutya odahaza. Az érzelmek azonban szerencsére jól kezelhetők – ha látjuk, hogy kedvencünk jó helyre kerül, akkor sokkal könnyebb odaadni.Sokszor a „de hát megszerettem” érzése mögött valójában a lustaság van. A lustaság, hogy nincs energiája új gazdit keresni a kisállatnak, vagy a többiektől várja a probléma megoldását. Holmi nem létező „állatvédőktől”, akik igazából egy-egy alapítvány köré gyűlt civilek, lelkes magánemberek, akik ezt a folyamatot már sokszor megjárták. Ha végképp nem viheted haza a kutyát és nincs hely a menhelyen sem, akkor vedd a kicsi kezedbe a mobilodat és kérdezd meg az összes kertes házas, kutyás ismerősödet, hogy kb. 1 hétre be tudná-e fogadni a kutyát, amit találtál. Egyeztessétek a kereteket, mert az ideiglenes befogadóra is terhet rósz azzal, hogy oda viszed a szerzeményedet.    

Mit tehetsz még? Ha valaki az iwiw-en, a facebook-on ilyesmit hirdet, akkor megosztod, akár többször is. Ez nem is hinnéd, mekkora segítség. S persze az adód egy százalékát is odaadhatod időnként, vagy elmehetsz egy-egy nyílt napra, ahol segíteni lehet a menhelyeknek.    

Mit ne tegyél? – Ne fordítsd el a fejed!   A hivatalos verzió íme:   Ha valaki kóbor ebet talál, lakott területen belül, (mert nem mindegy) akkor a területi önkormányzathoz kell fordulni, akinek vagy van saját gyepmestere, és telepe, vagy valakivel szerződésben áll, aki begyűjti az állatot, és a további sorsáról intézkedik. Kötelező önkormányzati feladat, nincs olyan, hogy lerázza a bejelentőt.   A jelenlegi fehér folt ebben a szabályozásban a külterületeken talált állatok sorsa, ugyanis az jelenleg senkihez sincs rendelve.   Autópályákon az autópálya felülgyelőség az illetékes, ők hívják a szerződőtt partnert, és zárják addig az utat, ameddig a befogás tart.


      Köszönjük, hogy ezzel is segíted munkánkat!       

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 19
Heti: 111
Havi: 319
Össz.: 112 558

Látogatottság növelés
Oldal: Kutyát találtam! Mit tegyek?
Kunhegyesi Állatvédők - © 2008 - 2018 - kunhegyesiallatvedok.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: kunhegyes állatmenhely - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »